המיתולוגיה של הפלישתים

מי מכיר את הפלישתים? אני בערך הכרתי, משיעורי תנ"ך שבהם סיפרו לנו שהפלישתים נלחמו בבני ישראל ושגוליית היה פלישתי. בנוסף אני אוהב לבקר במוזיאונים ולקרוא ספרים על מיתולוגיות שונות, וזאת הסיבה שאחד המקומות שרציתי לבקר בהם היה המוזיאון לתרבות הפלישתים באשדוד.
נסענו לאשדוד עם עוד חברים, בסך הכל היינו 6 ילדים ושתי אמהות, וכשהגענו למוזיאון התפזרנו וכל אחד הלך בקצב שלו. אני לקחתי מכשיר שמע שמרחיב את ההסברים על כל דבר שמוצג במוזיאון והתחלתי ללכת לפי הסדר.

בקומה הראשונה נמצאת תערוכת הקבע "עולמם של הפלשתים", שמציגה את סיפורו של העם הפלישתי.

לפי התערוכה, עמים שונים שחיו בסביבות המאה ה- 12 לפנה"ס באזור יוון וכרתים נאלצו לעזוב את ארצם במהירות עקב סיבה לא ברורה, כנראה רעידת אדמה או צונאמי (שזה בעצם אותו דבר כי צונאמי נגרם מרעידת אדמה). עמים אלה פלשו ככל הנראה דרך הים ושטפו את המזרח התיכון. על פי מקורות מקראיים, חלק מן השבטים האלה השתקע באשדוד, שהפכה לאחת מחמש עריהם החשובות.

התערוכה מציגה את סיפורם של הפלשתים, לאו דווקא כפולשים אלא כמהגרים שנאלצו לנדוד מארצם, ומראה איך הם התיישבו והשתלבו לצד בני ישראל בארץ כנען, השפיעו והושפעו מהעמים הסמוכים להם מבחינה תרבותית וחומרית עד שנעלמו בסופו של דבר מסיבה שאינה ברורה.

בתערוכה כ-140 ממצאים ארכיאולוגיים נדירים שרובם (כ-95%) מקוריים.

החלק הכי טוב ומעניין במוזיאון כולו היה האולם הראשון, שמסביר מי שהיו הפלישתים ומספר את ההיסטוריה שלהם.

פחות התחברתי לחלק שמסביר על הממצאים הארכיאולוגיים ועל הכדים… הייתי מגדיל את המוזיאון ומתקן את המקרן. כולנו מאד התאכזבנו שדווקא המיצג על שמשון היה מקולקל ושכשפנינו לבקש עזרה התייחסו אלינו באדישות ואפילו לא ניסו לסדר אותו!

בקומה התחתונה, קומת המשחקים אני קורא לה, היה חדר עם חרבות וחניתות וגם כתרים, זה מקסים ובעצם מאפשר לילדים (וגם למבוגרים) להתחבר לתקופה ולהפוך לרגע לפלישתים ולפתוח בדו-קרב קצר…

לפי אחת ההשערות, שמם של הפלשתים נגזר מהשורש השמי פ-ל-ש, כלומר מדובר בכינוי גנאי המתאר אותם כפולשים. שמם של הפלשתים בשפתם אינו ידוע, אבל ספר דברים, פרק ב', פסוק כ"ג מציג קבוצה שהשתלטה על שטחים בסביבות עזה, כ"כפתורים היוצאים מכפתור".

ולסיכום-
אני ממליץ!!

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.